Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΒΑΛΙΑΝΟΣ – ΦΛΑΜΙΑΤΟΣ ΦΙΛΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

Ο «βίαιος» διαχωρισμός της Ελλαδικής εκκλησίας από το οικουμενικό Πατριαρχείο με απόφαση ενός καθολικού νομομαθούς, ξένου και φερτού καλοπληρωμένου Αντιβασιλέα, του Μάουερ, συντάραξε τις καρδιές του λαού, διαισθανόμενου κινδύνους της πατροπαράδοτης ορθόδοξης πίστης. Την τάση αυτή υποδαύλιζε τόσο η ρώσικη τσάρικη αυτοκρατορία, όσο και οι ντόπιοι υποστηρικτές της, το ρωσόφιλο κόμμα των αποκαλούμενων Ναπαίων (από κάποιον οπαδό Νάπα).
Στο κόμμα των Ναπαίων ανήκαν επιφανείς Έλληνες της επανάστασης όπως ο Κολοκοτρώνης και ο Μακρυγιάννης. Ορισμένοι εκ των επιφανών ανδρών συγκρότησαν από τα χρόνια της Αντιβασιλείας του Όθωνα μία μυστική εταιρεία, τη φιλορθόδοξη στα πρότυπα της φιλικής εταιρίας . Με την πάροδο των χρόνων η εταιρία και οι εταιριστές εξέπεσαν στα μάτια του λαού. Έτσι βρήκαν ευκαιρία λογής τυχοδιώκτες, αμαθείς και φαντασιοσκόποι, με ψυχοτροπική άρρωστη προσωπικότητα να εισέλθουν και να ηγηθούν μάλιστα αυτής.
Πριν το Φλαμιάτο στην Πάτρα, αρχηγός της εταιρίας ήταν ένας τυχοδιώκτης Βαλιάνος τον οποίον ο Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματά του γράφει μεταξύ άλλων « …έβανε όλους τους σουρτούκηδες στην εταιρία και τους γέλαγε … (πως) είχε όπλα και καράβια και στρατέματα και 500.000 τάλαρα … (για τη Μεγάλη Ιδέα) …τους έπαιρνε τα χρήματα, τα ‘τρωγε, ύστερα τους πρόδινε… στην κυβέρνηση και τον βασιλέα…». Οι τυχάρπαστοι εταιριστές κατά τη συγκυρία γίνονταν όργανα πότε της Ρεντιγκότας (Άγλλοι) πότε της Μοσχομάγκας (Γάλλοι) πότε των Ναπαίων (Ρώσοι).
Ο Βαλιάνος υποκίνησε λησταντάρτικο κίνημα το 1847 στην Πάτρα καθοδηγούμενο από τον Άγγλοπατρινό Βουδ με εντολή της Αγγλίας. Ο στασιαστής Μερεντίτης λοχαγός της τοπικής φρουράς άρπαξε 15.000 δρχ. με τη βοήθεια του Βουδ από το Δημόσιο Ταμείο και 25.000 δρχ. από την Τράπεζα της Ελλάδος και απέπλευσε με το Αγγλικό πολεμικό πλοίο Σπιτφάιρ μαζί με το Βαλιάνο από την Πάτρα. Σκοπός των Άγγλων βέβαια ήταν ο βαθύτερος έλεγχος του Όθωνα και η υποταγή του.
Τον φυγάδα Βαλιάνο διαδέχθηκε στη διαβόητη εταιρία ο Φλαμιάτος αμαθής και θρησκόληπτος και φυσικά Αγαθαγγελιστής . Εκδότης διαφόρων προπαγανδιστικών φυλλαδίων όπως «Η φωνή της ορθοδοξίας» σέρβιρε ασύστολα ψεύδη για την ορθοδοξία, την παιδεία και το πολίτευμα. Θεωρούσε τον Παπουλάκο «βροντώδη φωνή που κατέβαινε από τον ουρανό». Αποδέκτες των φυλλαδίων ήταν οι καλόγεροι του Μεγάλου Σπηλαίου και των άλλων μονών του Μωρηά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου