Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΚΙΝΗΜΑΤΑ – ΑΝΤΑΡΣΙΕΣ

Αρχές Φλεβάρη του 1832 αποβιβάστηκε με τιμές και παράτες στο Ναύπλιο ο 17χρονος Όθωνας που είχε επιλεγεί από τις τρεις προστάτιδες δυνάμεις, Αγγλία, Ρωσία, Γαλλία ως βασιλιάς της μικρής Ελλάδας, του κράτους της «Μελούνας» λόγω συνόρων ως αργότερα ονομάστηκε. Η παλιά Ελλάδα με όρια βόρεια τον Αμβρακικό και τον Παγασητικό κόλπο περιελάμβανε μέρος της Θεσσαλίας, τη Στερεά, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τις Σποράδες.
Μαζί με τον Όθωνα έφθασαν στο Ναύπλιο οι τρεις Αντιβασιλείς (ο διπλωμάτης Αρμανσπεργκ, ο νομικός Μάουερ και ο στρατιωτικός Εϋδεκ) και 3.500 Βαυαροί (Γερμανοί) στρατιώτες, μισθοφόροι.
Η Αντιβασιλεία οργάνωσε κατά τα δυτικά πρότυπα ένα συγκεντρωτικό – αυταρχικό κράτος, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι τοπικοί παραδοσιακοί θεσμοί, π.χ. αυτοδιοικούμενες κοινότητες ή η επαναστατική παράδοση των συνταγμάτων του Ιερού Αγώνα (Σύνταγμα Τροιζήνας).
Το αυταρχικό κράτος των Γερμανών σοφών είχε παντελώς καταργήσει τις πολιτικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα(π.χ. σύλληψη – φυλάκιση Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα) αλλά και τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς (Βουλή, Γερουσία, αυτοδιοίκηση), όπως επίσης στη θέση του ελληνικού στρατού ενυπήρχε σώμα 5.000 Βαυαρών μισθοφόρων, όταν οι αγωνιστές του 21 πεινούσαν και ζητιάνευαν.
Ταυτόχρονα στην Ελλάδα ήδη από τα χρόνια της επανάστασης, λειτουργούσαν τρία κόμματα ήτοι το Γαλλικό (Μοσχομάγκας) υπό τον Κωλέτη, το Αγγλικό (Ρεντιγκότας) υπό τον Μαυροκορδάτο και το Ρωσικό (των Ναπαίων) υπό τον Κολοκοτρώνη. Η φυλάκιση και η καταδίκη σε θάνατο του Κολοκοτρώνη οδήγησε σε επαναστατικό κίνημα στη Μάνη, όπου οι Ναπαίοι (Ρωσόφιλοι) του Κολοκοτρώνη προπαγάνδιζαν την πρόθεση της Αντιβασιλείας «να αφανίσει τη θρησκεία, να φυλακίσει τους μοναχούς, να επιβάλλει κεφαλικούς φόρους κ.ά.»
Νέα εξέγερση στη συνέχεια προκαλείται στη Μεσσηνία, με τη συνεργασία του Αγγλικού και του Ρωσικού κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου